sportbelijning
sport belijning

 

Sportbelijningen:

Overige belijningen:

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Non-infill kunstgras voetbalvelden

Door de gezondheid en milieu problematiek (micro-plastic) en de bijbehorende discussie op en rondom kunstgras voetbalvelden zijn non-infill kunstgrasvelden in opkomst. Non-infill kunstgras wordt gezien als ""beter alternatief"" voor ingestrooide (SBR, TPE, kurk, EPDM, PE, ect) voetbal kunstgrasvelden. Voor alle soorten kunstgras infill producten klik hier: Infill kunstgras.

Non-infill kunstgras of kunstgras zonder instrooimaterialen. De non staat voor: instrooi granulaat is niet nodig of niet aanwezig. Non-infill kunstgras bestaat uit een kunstgrasmat dat is voorzien van rechte kunstgrassprieten (ook monofilamenten genoemd, in diverse vormen) met ""extra"" gekroesde of gekrulde ""bodem"" vezels als onderlaag. (Ook wel mosdraad of ondersteunings garen genoemd). De insteek is dat deze gekroesde kunstgrasvezels het infill moet vervangen. Theoretisch doel: zacht en veerkrachtig in de toplaag, net als echt natuurgras. Een Non-infill kunstgrasmat heeft 4x zoveel PE vezels en is daardoor en veel zwaarder product. Wij als sportbelijning staan positief tegenover deze onwikkeling en de zoektocht naar een duurzame oplossing. Of non-infill een ""beter alternatief"" is bespreken we met deze kennis pagina.

Non Infill kunstgras voetbal

 

Zijn non-infill kunstgrasvelden de nieuwe generatie kunstgras voetbalvelden?

Kunstgras geen instrooi granulaat

Non-infill kunstgrasvelden worden verkocht onder de noemer: de nieuwe generatie kunstgrasvelden. Maar is dit ook zo? Met deze webpagina geven wij als www.sportbelijning.nl een stukje basis informatie over: de (technische) theorie, de praktijk, de voor en nadelen van de non-infill kunstgrasvelden. Wij zijn onafhankelijk. Doel van deze pagina is kennis over dit onderwerp openbaar en centraal te documenteren en feiten vast te stellen. Indien u als gebruiker, eigenaar of beheerder overgaat tot aankoop van dit product kunt u mogelijk deze informatie gebruiken voor het maken van een (betere) onderbouwde keuze. Wij raden aan om als toekomstige gebruiker, eigenaar, inkoper en beheerteam de ""pilot"" locaties te bekijken en gebruik ervaring op te halen. We zien nu regelmatig dat ""de politiek"" de keuzes maak op basis van papier. Wij adviseren om een keuze te maken op basis van theorie, praktijk, beoordeling gebruiker, en een onderbouwde kosten baten en risico analyse.

Locatie non-infill kunstgrasvelden 2018 KNVB pilots

Een non-infill kunstgras voetbalveld is geen "nieuw" fenomeen. In het buitenland liggen al meerdere non-infill velden. In Nederland zijn vanaf ca. 2007 kleinere non-infill voetbal sportveldjes aangebracht. Dit zijn voornamelijk kleine trapveldjes op sportparken en schoolpleinen. Het non-infill product was nog ""in ontwikkeling"" en voldeed niet aan de NOC&NSF normen en daarom niet geschikt voor officiële KNVB ""wedstrijd voetbalvelden"". De uitgevoerde pilot non-infill kunstgrasvelden zijn bij enkele leveranciers als een verbeterde (update) versie.

Hierbij een overzicht van de in 2018 aangebrachte en nog aan te brengen non-infill velden in Nederland.

 

Non-Infill velden geen KNVB pilot 2018

 

foto kunstgras non infill

Normen en proces van NOC&NSF handboek sportaccommodaties

De handhaving van de kwaliteit van de Nederlandse sportaccommodaties, inclusief de velden, is een verantwoordelijkheid van de nationale overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF. Alle standaarden waaraan sportaccommodaties moeten voldoen in Nederland, zijn vastgelegd in het Handboek sportaccommodaties. Voor een non-infill kunstgras sportveld voor de toepassing wedstrijdniveau voetbal is de KNVB de bepalende bond. De KNVB staat alleen toe dat officiële voetbal wedstrijden worden gespeeld op kunstgrassystemen die zijn opgenomen op de sportvloerenlijst als KNVB wedstrijdniveau voetbalvelden. Non-infill kunstgras velden stonden tot 2017 niet op deze lijst voor deze toepassing. Op de sportvloerenlijst staan producten die conform het NOC&NSF procedure handboek en bijbehorende normen zijn goedgekeurd en in praktijk getest. Een non infill veld heeft op een aantal onderdelen andere sporttechnische eigenschappen dan een goedgekeurd veld ingestrooid met een infill product. Door de doorontwikkeling van het product en de vraag naar pilots (zie reden) heeft de KNVB akkoord gegeven op het uitvoeren van een groot aantal non-infill pilots. (innovatie stimuleren/ ervaring opdoen, mogelijke oplossing infill problematiek). De KNVB heeft hiervoor een aangepaste ""nieuwe"" norm gemaakt. ""conform eisen KNVB 2017"" Deze nieuwe norm of eisen is niet besproken in NOC&NSF werkgroep W6 Kunstgras. Non-infill kunstgras heeft de status ""pilot"". Non-infill heeft nog geen status erkend en gecertificeerd en hierdoor is het ""nog"" geen bewezen sportvloer. Dit is volgens ons een belangrijk uitgangspunt om mee te nemen in uw risico overweging.;

 

Kunstgras non infill pilot

Bovenstaande foto is een snapshot van de NOC&NSF sportvloerenlijst.

 

Praktijk non-infill kunstgras of zand ingetrooid (sand dressed) kunstgras

Non infill kan ook gekocht worden als non-infill sand dressed. Zand ingestrooid kunstgras is dat de leverancier/aannemer in een non infill kunstgrasmat toch instrooizand toevoegt. Dit Infill zand heeft een aantal voordelen dan geheel non-infill. De voordelen van sand dressed kunstgras zijn (bijna) dezelfde dan ""echt"" non-infill maar het toepassen van infill zand in een non infill mat (of zand dressed) heeft ook een aantal nadelen. In onderstaande voor en nadelen overzicht hebben we dit opgenomen. Het toepassen van zand is in onze ogen goed voor behalen van bepaalde sporttechnische eisen, de stabiliteit van de kunstgrasmat en zand heeft een aantal significante voordelen voor gebruik. Infill zand ook een aantal nadelen, vandaar dat we deze ook noemen.

Bij een non-infill kunstgrasveld kan de eigenaar altijd (achteraf) nog instrooigranulaten aanbrengen om de ""praktijk"" nadelen weg te halen. Goede detail afspraken met aannemer en leveranciers vooraf levering is volgens ons erg verstandig.

 

Voordelen van een non-infill kunstgrasveld

publicatie non infill

De markt vraagt om non-infill kunstgrasvelden, het product heeft ""op papier"" veel positieve kenmerken. Volgens ons is het zeer positief dat de KNVB, de leveranciers en betreffende gemeenten de uitdaging zijn aangegaan. Pas bij het aangaan van een pilot kunnen we vaststellen of een product voldoet.

 

Aandachtspunten van een non-infill kunstgrasveld

 

Negatief aandachtspunt van een non-infill kunstgrasveld

Onderstaand negatief aandachtpunt (kinderziekte) is gebasseerd op geluiden van gebruikers / media / branche.

 

Zint eer gij begint

 

Nadelen van een ""sand dressed"" non-Infll kunstgras voetbalveld

In combinatie met non-infill kunstgras voetbalvelden is ook de term sand dressed kunstgras voetbalvelden ontstaan. Dit is een non-infill kunstgrasveld met alleen zand toegevoegd. Een ""alleen"" zand dressed kunstgras voetbalveld voldoet niet aan de NOC&NSF en KNVB normen waardoor officiele KNVB voetbal wedstrijden niet toegestaan zijn. Een sand dressed hockeyveld bestaat wel, maar sporttechnisch hebben deze velden andere sporttechnische waarde en gebruik. Deze kunnen we niet met elkaar vergelijken. Wij gaan dit hier niet uitleggen.

 

Resultaten pilots non-infill kunstgras voetbalvelden

De 2018 pilots laten wisselende resultaten zien, termen als ""glad en hard"" maar ook ""mooi en prettig"" komen we tegen. Daarom is het nog geen vastgesteld feit dat de 2018 pilots geslaagd zijn. Laten we stap voor stap het juiste proces doorlopen. Eerst vaststellen of non-infill de velden van de toekomst zijn. Aan ""politieke"" paniek voetbal heeft niemand voordeel. Ons verzoek is om onafhankelijk onderzoek en vast te stellen of het non-infill voetbal kunstgras de toekomstige kunstgras voetbalvelden zijn in Nederland, klopt de praktijk met de labaratorium onderzoeken, hoe bevalt de praktijk! Breng uitkomt van het onderzoek naar voren en praat met elkaar over aanpassingen of innovaties. Het feit aan een ""pilot"" is dat lange termijn problemen de eerste jaren niet zichtbaar zijn. Het is belangrijk om feiten te constateren en te delen met de branche.

 

Testen en proberen, gladheid oplossen

De aannemers, leveranciers en opdrachtgevers zijn zoveel mogelijk de kinderziektes aan het vaststellen en proberen met "trail and error" deze op te lossen.

Het lijkt er op dat een non-infill veld met de vleug mee gladder is dan tegen de vleug in: Door ""anders"" te borstelen (roterend) proberen om de vleug weg te nemen, vezels gaan ""random"" staan

De gladheid is mogelijk veroorzaakt door tuftolie (nodig om kunstgras garens te maken): test ontvetter toepassen en tuftolie verwijderen;

Gladheid oplossen door test met hoeveelheid zand, zoeken naar ideale samenstelling (zandoptimalisatie);

 

Tips bij aankoop non-infill kunstgras

Bezoek de 2018 pilots non-infill kunstgrasvelden. Doe dit met gebruiker, beheer en beleid. Stel gezamenlijk de meerwaarde vast, leg dit proces vast.

Maak gezamelijk een heldere kosten versus baten, voordelen en nadelen en risico analyse.

Maak duidelijke garantie afspraken, wat te doen bij afwijkingen, wie is er verantwoordelijk na aanleg bij het niet halen van de benodigde sporttechnische normen, kosten vervroegde afschrijving en het vervangen van betreffende kunstgrasmat.

Maak duidelijke garantie afspraken, over wat te doen bij afwijkende verwachting (glad worden, hard aanvoelen, uitstraling, onderhoud, losse naden, een beregening noodzakelijk).

 

Hierbij een link naar een artikel uit 2019 fieldmanager over non-infill voetbal kunstgrasvelden: Artikel 2019 Non infill

Hierbij een link naar een artikel uit 2018 fieldmanager over non-infill voetbal kunstgrasvelden: Artikel Non infill

Hierbij een link naar NOC&NSF procedure handboek: NOC&NSF Procedure handboek

Hierbij uitleg kunstgras en procedure: kunstgras in de schijnwerpers: Link kunstgras in de schijnwerper

 

 

Deel uw ervaringen aangaande: non infill kunstgras voetbalvelden.

Deel met ons foto's non infill velden, mail ons uw ervaring. Heeft u aanvullingen, of mist u informatie. Mail ons klik dan hier!

foto kunstgras non infill voetbal

 

Gratis advies en beheer informatie over belijning sportvelden

Wij als sportbelijning.nl stellen kennis en informatie (gratis) te beschikking. Dit doen wij vanuit maatschappelijk belang. Wij zien dat kennis erg geïsoleerd aanwezig is of alleen tegen betaling of lidmaatschap beschikbaar komt. Dit vinden wij geen goed uitgangspunt. Wij vinden als sportbelijning.nl dat technische kennis en vooral praktijk ervaring (en mogelijke oplossingen) openbaar gedeeld moet worden. Alleen dan kan de branche groeien en daar waar mogelijk verbeteren. Heeft u gerichte vragen of technische verbeteringen en/of aanvullinge neem dan contact met ons op!

 

Non-infill